Een zeer bijzondere film over mensen, ontheemden, rondreizenden in de USA,  door moeilijke financiële omstandigheden gedwongen richting westen met grootse natuur , bergen en wijdse vlaktes, eindeloze woestijn,  bossen en woeste zee:  oerlandschappen . Mensen die altijd onderweg zijn, zoals de pioniers indertijd  in de Far West. Zij moeten leven van gelegenheidsjobs en scharrelen zo geld bij elkaar en trekken dan weer voort. Ze zijn niet dakloos maar huisloos en leven in woonmobiels: vrijheid en trots zijn onmiskenbaar.

De regisseur confronteert  ons door deze beelden met de moeilijkheid , de onderkant van het leven. Alles wat voorbij gegaan is speelt een rol, zoals de uitgedoofde industrialisering , de oude vervallen fabrieken, symbool van vergankelijkheid , zoals ook bij de mens. De andere kant ervan is de menselijke genegenheid en behulpzaamheid bij deze groepen, de gereduceerde vreugde onder elkaar en het bewust op zichzelf terugvallen in geborgenheid.  Zij staan buiten de maatschappij, maar hebben een eerlijkheid tegenover elkaar en verbondenheid met hun medekampeerders en de natuur. Deze film drukt een geweldige eenzaamheid en melancholie uit. Is dat het bestaan? Een klein vergeten wezentje in een groots decor (de mens)

Frances Mac Dormand is een schitterende vertolkster van dit pionierstype dat niet meer past in de welstand van een rijk huis.

Haar werkplaats Amazon doet denken aan legbatterijen van kippen. De grootschaligheid mist iedere menselijkheid. Haar gesprekspartners in de woestijn hadden vreselijke tegenslagen te verwerken, zoals de dood van een kind en trachten hun evenwicht zo te herwinnen. Haar verbondenheid met haar zus legt een diep menselijk gevoel bloot.

De landschapsbeelden zijn groots, de vertolking echt, de eenzaamheid drukkend , het leven bitter voor sommigen, maar dat is de werkelijkheid. De regisseur hangt een beeld op van de mens in,  en zoals de natuur. Haar baden in de natuur  doet denken aan de prerafaëlieten. De close-ups van de hoofdvertolkster zijn van een grootse schildering, haar expressie Rembrandtiaans met zeer bijzondere belichting. Een geweldige verwezenlijking,  deze film in alle opzichten, een tijdsdocument, een sculptuur van het mens zijn.

G. Cleuren.