Werkte bijna in stilte gedurende  60 jaar, onafgebroken, gewijd aan mijn kunst met veelvuldige tentoonstellingen, ook internationaal, van schilderijen, objecten en installaties

Curriculum

  1942 Geboren in Kleine-Spouwen (Limburg), België

1966-1970 Verblijf  in Bonaire, Nederlandse Antillen.

1970 terug in België.

1970–72 Schilderen en tekenen aan de Academie Hasselt, België onder de leiding van R. Vandereycken.

1977–82 Schilderen en tekenen aan de Academie in Sint-Niklaas, België onder de leiding van H. De Volder en  V. Neels. Beeldhouwen met H. Tersago.

1989-1997 Verblijf in Tötensen, Hamburg, Duitsland.

1990-2001 Lid van de “ Seevetaler Künstler” Hittfeld, Duitsland

1990 deelname aan de zomeracademie Pentiment in Hamburg, Duitsland

1997 terug in België.

2001- Lid van de:  Koninklijke Wase Kunstkring, Sint-Niklaas, België

2007 deelname aan “Artists in Residence”, Isernhagen-Burgwedel, Hannover, Duitsland

2009-  Lid van de Koninklijke Piet Staut Kring Beveren, België

2016 Lid van “Rainforest Art Foundation Europe”

2018 Toekenning  van de “Red Line Art Works Award 2017”


Ontmoet Gabriëlla in haar atelier >>

Ondersteun mij met een werk aan te kopen>>


Mijn visie op kunst
Tegenwoordig werken schilders niet meer volgens de natuur - het maken van schetsen duurt te lang, dus moeten we tevreden zijn met foto's. Maar dan loop je natuurlijk het risico dat je gewoon een kopie van een foto maakt. Ik kom er veel tegen op internet, die technisch best mooi kunnen worden, maar voor mij is het geen kunst. Het is eerder metier. In kunst is de eerste stap interpretatie, of een totale transformatie, dat wil zeggen een indoctrinatie of transformatie door de geest.

Tijdens dit proces sluipen er onbewuste elementen in het werk die het zijn aantrekkingskracht en innerlijke gelaagdheid geven. Moderne kunst werkt dus vaak met beelden die illustraties zijn van een betekenis die uitgedrukt wil worden. Dit is een tijdje salonfähig geweest, maar het doet me niet veel. Het is te cerebraal voor mij. Ik ervaar het eerder als een goede vondst. Gewoon een kick van kortstondige herkenning en dat is alles. Echt een werk maken is nog een paar stappen verder. En dan het beheersen, het esthetisch maken en het overbrengen op de kijker is nog iets meer. Ik zie parallellen met film.
Een kunstenaar kan ook op een heel raadselachtige manier werken, als hij zijn eigen taal heeft gecreëerd en die gebruikt om met zijn publiek te praten. Het is een soort alfabet dat moet worden beheerst en geleerd voordat het werk in al zijn volheid kan worden ontcijferd om door te dringen in de wereld van de ander. Hetzelfde geldt voor mijn virtuele werelden. En dat is niet altijd mogelijk. Iedereen heeft zijn eigen unieke projecties vanuit zijn eigen achtergrond of wereld. En in een werk zitten zoveel draden onder het oppervlak, zoveel onbewuste symbolen dat er alleen voor een geboeide kijker iets uit zijn wezen ontsnapt en de gelaagdheid ervan wordt blootgelegd. Het is als met taal, niet alleen de gesproken woorden zijn van belang, maar ook de intonatie en de onbewuste lichaamstaal.
Daarom is het niet altijd aan te raden om het werk uit te leggen. Voor een kijker kan het een andere wereld betekenen, vanuit zijn eigen achtergrond, en zo'n begrip moet mogelijk zijn; het is rijkdom in overvloed en diversiteit.


Mijn kunstbeoefening de nek omgewrongen >>