• Topmagistraat speelt examenvragen door aan zoon van collega: “Diep geschokt en teleurgesteld”

    4 maart 2024

    Het gebouw van het parket-generaal in Gent. Daar is de sjoemelde magistraat voorlopig niet meer welkom. — © Google Streetview

    Cedric Lagast, journalist bij Het Nieuwsblad
    Bron: Eigen berichtgeving
    3 Maart 2024 om 22:06

    Een vooraanstaande Oost-Vlaamse magistraat heeft bekend dat hij sjoemelde bij het magistratenexamen. Hij speelde de examenvragen door aan de zoon van een collega, die ook magistraat wilde worden. Hij riskeert een zware sanctie, en zelfs een celstraf.

    Wie in België parketmagistraat wil worden om als procureur mee de wet toe te passen, moet daarvoor een toelatingsexamen afleggen bij de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ). Ook in januari trok een groep advocaten nog naar de HRJ, om het gevreesde examen strafrecht af te leggen. Eén op drie kandidaten bleek achteraf geslaagd.
    Maar de HRJ kreeg daarna ook geruchten te horen over fraude, en stelde een onderzoek in. Een van de juryleden, een Gentse advocaat-generaal, bekende dat hij de vragen vooraf had doorgespeeld aan een van de kandidaten. Het jurylid zou de kandidaat in de dagen erna ook op de hoogte gehouden hebben van subtiele wijzigingen aan de opgave. De kandidaat in kwestie is de zoon van twee andere, bevriende magistraten van de advocaat-generaal.
    “Na zijn bekentenis nam het jurylid meteen ontslag uit de Hoge Raad”, zegt de HRJ in een persbericht.
    Celstraf
    De HRJ heeft het dossier nu doorgeven aan het Gentse parket-generaal. “Het is nu aan de procureur-generaal om een tuchtprocedure op te starten, en eventueel een strafonderzoek.”
    De betrokken advocaat-generaal is volgens onze informatie meteen op non-actief gezet. Hij mag zich de komende weken niet vertonen op het parket-generaal. Hij riskeert een tuchtstraf, die kan variëren van een terugzetten in graad, tot een schorsing van een jaar.
    Maar de advocaat-generaal riskeert ook een strafrechtelijke vervolging: artikel 458 van de strafwet zegt dat wie zijn beroepsgeheim schendt, een celstraf riskeert van een tot drie jaar.
    “Het jurylid zetelde drie jaar in meerdere examencommissies. Er kan niet worden uitgesloten dat ook andere kandidaten over voorkennis beschikten”
    Hoge Raad voor de Justitie
    “Krachttermen”
    “Wij zijn diep geschokt en teleurgesteld dat de fraude kon gebeuren. De context waarin dat kon gebeuren, is voor ons een verzwarend element. Tijdens het onderzoek zijn de voorbije uren ook bij ons tal van krachttermen gevallen”, zegt de HRJ in een persbericht.
    Het bewuste examen is nietig verklaard, en moet worden overgedaan. De magistratenzoon wordt uitgesloten. “Maar het jurylid zetelde drie jaar in meerdere examencommissies. Er kan niet worden uitgesloten dat ook andere kandidaten over voorkennis beschikten. Dat zal het strafonderzoek dat nu allicht volgt, moeten uitwijzen”, zegt de HRJ.

    Is dit alles slechts een topje van de ijsberg? 

    Zie het artikel in justcorrupt >> . Dit is een juiste voorspelling van hoe justtie in België werkt.

    Er blijven naar aanleiding van bovenstaand artikel nog enkele vragen open :

    - de kandidaat werkt als advocaat in een advocatenkantoor in Oost- of West-Vlaanderen? Hoe gaat zijn verdere loopbaan uitzien?
    - de ouders van de kandidaat zijn allebei magistraten.Zij wisten hiervan niets?
    - moeten de kandidaat en de ouders van de kandidaat ook niet vervolgd worden? Of ontsnappen ze aan vervolging?
    - in welke rechtbanken werken de ouders van de kandidaat? Gaan zij ook ontslag nemen?
    - welke hulpmiddelen zijn er gebruikt om de topmagistaat te beïnvloeden? En door wie?
    - gaat de betrokken advocaat-generaal zijn salaris verder betaald worden?
    - hoe komt het dat deze zaak op een zondagavond naar buiten komt?

    - justitie bljft wel in het nieuws!

     

     

     

    Lees meer >> | 25 keer bekeken

  • Wij zijn een burgerbeweging!

    4 maart 2024

    De ontevredenen 2022

    Just Corrupt is een burgerbeweging die ijvert voor het aanpakken van de corruptie binnen de Belgische justitie. De corruptie binnen justitie is een torenhoog probleem. Niet in het minst door het feit dat deze problematiek door alle partijen wordt doodgezwegen. Zowel bij magistraten als bij advocaten blijft het oorverdovend stil wanneer de corruptie bij justitie ter sprake wordt gebracht. Ook in de media komt de problematiek uiterst zelden aan bod. Nochtans zijn omkopingen en andere vormen van corruptie aan de Belgische rechtbanken zeer courant.

    Lees meer >> | 462 keer bekeken

  • Onder vrienden : een tentoonstelling MSK Gent

    2 maart 2024

    Louis Dubois portret van mevrouw Roicourt.

    Een uitgebreide tentoonstellling die themagebonden, evolutiegebonden, tijdsgebonden werken uit de collectie van het museum of uit verzamelingen toont . Een rush door de tijd (de belangrijke kunstenaars van hier en omstreken)  en interesses door de tijd heen.    Frankrijk , Duitsland, Nederland duiken op met hun invloeden en nuanceverschillen, later invloeden van de Italianen ( 17eeuw) Dat is heel duidelijk bij de kleine sculpturen in albast of hout die bij de Duitsers een introversie vertonen en bij de Fransen uiterlijk behagen, schoonheid. En de vliegende engel die haast barok oogt . (1515) Boeiende  zaal. Later : Medardo Rosso

     

    Een mooie uitstalling van kleine werkjes meestal van rond 1450.

    Een andere zaal met impressionante portretten , uit de17e eeuw, (1650)met veel contrasten van zwart en wit, ter vervanging van fotografie in onze tijd,  ook familieportretten familie van C. De Vos ,met zijn vrouw en kinderen,  vader zelf schilder.

     Enkele haast expressionistische bijna  hedendaagse portretten zoals van Kokoshka en Dame van Ensor die er een hele creatie rond verzon van meerdere demonen. Hoe ieder zijn eigenheid etaleert!

    Opvallend is het werk van Alfred Stevens : Maria Magdalena : subliem , grandioos. Haast fotografisch en later zijn vrouwenhoofd. +++

    Het religieuse thema zien we eveneens in de 17e eeuw en vroeger: ellende dood, geuit in grafleggingen en onheilstijdingen van verlies ook in sculpturen.

    Meunier : grauwvuur.

    1889 : revolutie Henry Croux.

    Verder Rodin met 3 mooie terracottakopjes van meisjes : subliemen hurkende vrouw. Rodin had een atelier in Brussel.

    Wappers met de dood van Egmont 1874 nen Henry Leys met een copie naar Rubens:+++

    Weldra krijgen we de mens centraal met Rik Wouters, Hypoliete Daeye, invloed van Engelsen met enkel vlekken.(subtiel)

    Evenepoel met schitterend kinderportret 1899. En Mellery :portret van stiefdochtertje 1882. Knopf met mooie landschappen en Carrière-  Bourdelle terracotta : typische Vlaamse vrouw.

    F Rops met vrouw als dominante en lustobject typisch Waals.

    Schitterend schilderij van Daumier, speciale stijl expressionist.1870-1893

    Dan Duitse expressionisten met vrouwen Paula Modersohn Becker, meisje in berkenbos.

    Valentine Prax met expressionistisch landschap 1920

    Bij ons zeer apart : Van de Woestijne

    Abijn Van Den Abeele met bijzondere bosschilderijen.

    Emile Claus met luminisme , pointeisme .

    Kirchner ( aparte kleuren = vage schildering .

     en Heckel : Duitse expressionisten.

    Bij ons Permeke: sculpturale schilderkunst.

    Gust De Smet(mooie affiche) en Frits Van Den Berghe ( fantasie)

    Schmalzigaug met supprematisme ( nieuwe bewegingen)

    Servranckx : abstract  Lazlo Moholy Nagy = composities met vormen en kleuren nr Malevitsch?

    Van Hoeydonck -Poliakoff- Maurice Wyckaert

    Later Appel Aleschinsky ; nr kindertekeningen + vrije expressie.

    Hartung en Dubuffet 1980 Raveel later en Raoul De Keyser 1979

    Terug tussenin:

    Speciaal 1650 Jeroen Bosch  Annunciata van Rubens;

    Weense Meesters van Maria van Bourgondië oorlogstafereel +++

    Rubens annunciata fantstische materieweergave van kat ( pels)

    Salomonsoordeel

    Speciaal : triptiek met fig. zoals in boekdrukkunst : miniatuur 16e eeuw  

     

    Lees meer >> | 20 keer bekeken

  • Oud weten dat inzicht brengt

    1 maart 2024

    Geliquideerd 2024

    Alleen woord en wederwoord bevordert voortschrijdend inzicht!

    Ook voor banken en gerechtsmandatarissen!

     

    Hura! Hura! Hura! ( Dit is de kreet die in Rusland gebruikt wordt om een overwinning te vieren)

    De gerechtsmandatarissen ( bewindvoerders, curatoren, magistraten, vereffenaars, herstructureringsdeskundigen etc.) hebben gewonnen.

    Alle bedrijven van de Deutz groep in België en Nederland hebben ze nu eindelijk failliet verklaard gekregen 20 maanden na de opzegging van de kredieten door grootbanken. Dit alles ook door de "grote snelheid" van de behandelingen door het gerecht! Ze wachten niet op de uitspraak van het Hof van Beroep ( in de komende maanden), maar gaan gewoon verder alsof alles al geregeld is.

    Lees meer >> | 502 keer bekeken

  • De 21e eeuw

    1 maart 2024

    In dit levendige semi-abstracte acrylschilderij heb ik de dynamische essentie van onze complexe tijd weergegeven. Het samenspel van felle kleuren en gestructureerde streken vangt de kakofonie van emoties en interacties en weerspiegelt onze onderling verbonden levens. Dit werk spreekt tot de ziel van de kijker en weerspiegelt de veerkracht van de menselijke geest temidden van uitdagingen. Het voegt een opwindende sfeer toe aan elke kamer, die aanzet tot diepe reflectie en een stimulerend gesprek.

    Lees meer >> | 13 keer bekeken

  • Voorbijgangers

    29 februari 2024

    In mijn creatie onderzocht ik het samenspel van licht en schaduw, waarbij ik vluchtige momenten van het leven uitbeeldde. Dit kunstwerk, gemaakt met krachtige acrylstreken op papier, legt de essentie van beweging en de kortstondige aard van onze interacties vast. Het is een viering van de mensheid en de ingewikkelde dans van verbinding en eenzaamheid, die een symfonie van emoties tot uitdrukking brengt die resoneren met de ziel. Het is niet zomaar een stuk aan de muur; het is een dagelijkse herinnering aan de levendige energie die ons allemaal omringt.

    Lees meer >> | 9 keer bekeken

  • Wie IKEA den Planeten plündert

    28 februari 2024

    Hier de video : 

    https://www.arte.tv/de/videos/112297-000-A/wie-ikea-den-planeten-pluendert/

    Lees meer >> | 13 keer bekeken

  • Straling

    28 februari 2024

    De zon schijnt door de bomen. Het lijkt op een soort explosie. De bomen zijn een stel verbrande dingen.


    Dit werk kopen als ondersteuning >>

    Lees meer >> | 12 keer bekeken

  • SCHEMERING Van Philippe Claudel

    27 februari 2024

    Een schitterend boek dat de menselijke zwakheden doorlicht, , de onbenulligheid die zich dik opblaast over zichzelf:  ‘t over- en onderschatten en de ongelijkheid

    Het verhaal speelt zich af langs een politieman die om gewichtig te zijn nog een helper nodig heeft, die nauwgezet, lelijk en slachtoffer van zijn kindertijd, een onderdanige rol vervult. Het is het enige bestaan dat hem gegund is en daar zijn gewichtige baas hem het werk laat opknappen lukt het leven best zoals het kan.Zijn troost zijn de dieren ( honden, zijn schoonheden )

    De ijdelheid van de politieagent wordt door zijn meerdere gezien en uitgebuit door een valstrik, een uitnodiging bij de adel voor de berenjacht, een poging hem weg te lokken en intussen de misdadige feiten te creëren die moeten gebeuren. Er zit een akelige doorlichting van de maatschappij in , die de slachtoffers uitzoekt en blijkbaar zo tot rust komt. Er moet altijd een zoenoffer zijn: hier in deze maatschappij de moslims, die niet gedoogd worden en opdraaien voor een moord die blijkbaar bewust gepleegd is met dat doel, de maatschappij te splijten en er een soort eenheidsworst van te maken . = (hedendaags thema)

    Het bezoek aan een soort grafkelder waar de oergeesten van het boze tot volle ontplooiing komen, mensenkoppen opgezet ( metaforen voor het kwade)ondersteunen het verhaal.

    - Toch zijn er goede geesten in het geheel: het meisje Lemia en de onderschikte politiehelper. Zij willen niets en ontsnappen daardoor aan de verwrongenheid. Zij zijn zichzelf en zuiver.

    De taal van Claudel is meesterlijk, ongewoon , van een hoge literaire waarde, evenals zijn zien en zijn vergelijkingen ( scherp getekend, vooral als het om de clerus gaat en de uitbuiting.

    Zo onbeholpen als een  os of trekpaard.

    Zo wilde  de verbijsterende uitdossing meer bij een rondreizend circus passen, uiteindelijk kon je overal aan wennen.

    Komisch die grote herkauwer

    Nouria was een gekrenkt knaagdier maar had overwicht.

    Hij dacht aan de dood en de hypothetische eeuwigheid die erop volgde. De kinderen leken weggelopen uit een verontrustend sprookje , waarin dieren de rol van mensen spelen.Een trillend silhouwet van gekartelde randen op de grond die aan de gekartelde randen , aan een landkaart van een onbemind continent deed denken.

    Hij herkende de snoet van een storm die uit het hart van het land kwam. De storm leek op een wild dier dat in de val zat en rondjes liep langs de tralies en op zijn eigen staart joeg.  Een plaatsvervanger die dikke , zachtpaarse oogleden van vermoeidheid had.

    Het verzilt reservoir had 2 vrekkige bronnen die opborrelden uit het rotsige plateau waar ’t stadje zich al ruim 1000 jaar aan vastklampte. Pg 47 : lezen   de notaris met het lichaam van een hazelworm en het gezicht van een sprinkhaan , waarvan je  schrok.De kleren van de burgemeester kraakten en pasten bij hem als een toga bij een ezeltje.Mooi beeld van de dood op een paard door het ritme van ’t geschommel. De woorden die eruit kwamen ( vd. Ingepakte Imam, zijn woorden leken afkomstig uit een warrig struikgewas.Buiten belandde hij direct in een werveling van krankzinnige sneeuwvlokken die hem al snel uitwiste. De bisschop en degenen die errond stonden reduceerden tot het formaat van een huismijt. Hij snoof met kropachtig geluid aan zijn mok. Baraj een geest die zwaaide in een te ruim bemeten envelop, vrij van de waarzin en kwellingen van de intelligentia.

    De kerk wist precies hoe je goudpoeder maakte om in de ogen te strooien van iedereen die ze open hield. Een hertje met witte vlekken zo zacht als een balsem.  Bij de begrafenis de donkerste laagste tonen van de kerkklokken, luguber, dof , macaber, een oud gebruik in onbruik geraakt. De dood van God : tol van het christelijke westen.God een antiek werktuig p 90  Een gebouw dat grijs was en zwaar als een nachtmerrie doodt door betovering vd duizend lichtjes honigsblond. Ontelbare kaarsen verlichtten de gezichten en beeldhouwde ze in goud en zwart. De bisschop had iets van een hazelmuis. De stem vd vicaris was zo scherp als de scherf van een  spiegelgles. Hij liet zijn hoofd vallen alsof er plots een te zware gedachte in zat waar hij doodmoe van werd. Een conversatie die zo armoedig was als een opgedroogde bron. De mensenvloed die als pap door de straten stroomde.

    Bij de verkoop voor de berenjacht de beschrijving vd lepe winkelier. En de koper die zich gevleid voelt en erin trapt.

    De honden waren nooit mensen , daarom iets beters : dieren!

    Lees meer >> | 14 keer bekeken

  • Leugens als doping bij justitie

    26 februari 2024

    Uit https://justcorrupt.org/

    Mensen die voor het eerst in aanraking komen met justitie verbazen zich soms over de manier waarop er binnen justitie met de waarheid wordt omgesprongen. Iedereen heeft al wel eens een leugentje verteld maar de meeste mensen proberen doorgaans toch op een eerlijke manier door het leven te gaan. Maar van zodra men het schaduwtheater van justitie betreedt blijken plots heel andere regels te gelden.

    Lees meer >> | 740 keer bekeken

  • Meer blogs >>