• Nutteloze stelletje mensen

  7 maart 2024

  Door dit besef willen mensen een betere toekomst zien, dankzij internet worden we niet alleen meer verkeerd geïnformeerd, maar met enige moeite worden we beter geïnformeerd. Ze willen ontsnappen aan onderdrukking. Dit zorgt voor onrust. Vaak is het alleen de hoop op beter, de droom die hen wegduwt van de onleefbaarheid.
  De beelden die deze schilderijen vertegenwoordigen verschenen voortdurend in kranten en tijdschriften en zijn de beelden van onze tijd, de opstanden en migraties van de 21e eeuw.

  Lees meer >> | 22 keer bekeken

 • Vrouwelijke kunstenaars , een miskende soort.

  6 maart 2024

  Dit werk "Vrouwen voor hun rechten en voor het kind" 2023 is te koop. uw aankoop helpt als ondersteuning in onze strijd tegen de Belgische justitie.

  Nee veel erger : een vloek zoals Alicja Gescinska het in haar artikel van 7.02.2024 : ‘Gedachtengangen’ in de Morgen verwoordt : we moeten af van het idee dat mannen voor een betere artistieke kwaliteit staan . Maar wie deert dat ? Het is veeleer dat zij als kostwinner vaak hun kunst meer commercialiseren en zodus meer in de kijker plaatsen, vaak geholpen door een behulpzame vrouw die ondersteunend werkt en dan ook vele andere taken op zich neemt, hen afschermt.

  Lees meer >> | 13 keer bekeken

 • Onder vrienden : een tentoonstelling MSK Gent

  2 maart 2024

  Louis Dubois portret van mevrouw Roicourt.

  Een uitgebreide tentoonstellling die themagebonden, evolutiegebonden, tijdsgebonden werken uit de collectie van het museum of uit verzamelingen toont . Een rush door de tijd (de belangrijke kunstenaars van hier en omstreken)  en interesses door de tijd heen.    Frankrijk , Duitsland, Nederland duiken op met hun invloeden en nuanceverschillen, later invloeden van de Italianen ( 17eeuw) Dat is heel duidelijk bij de kleine sculpturen in albast of hout die bij de Duitsers een introversie vertonen en bij de Fransen uiterlijk behagen, schoonheid. En de vliegende engel die haast barok oogt . (1515) Boeiende  zaal. Later : Medardo Rosso

   

  Een mooie uitstalling van kleine werkjes meestal van rond 1450.

  Een andere zaal met impressionante portretten , uit de17e eeuw, (1650)met veel contrasten van zwart en wit, ter vervanging van fotografie in onze tijd,  ook familieportretten familie van C. De Vos ,met zijn vrouw en kinderen,  vader zelf schilder.

   Enkele haast expressionistische bijna  hedendaagse portretten zoals van Kokoshka en Dame van Ensor die er een hele creatie rond verzon van meerdere demonen. Hoe ieder zijn eigenheid etaleert!

  Opvallend is het werk van Alfred Stevens : Maria Magdalena : subliem , grandioos. Haast fotografisch en later zijn vrouwenhoofd. +++

  Het religieuse thema zien we eveneens in de 17e eeuw en vroeger: ellende dood, geuit in grafleggingen en onheilstijdingen van verlies ook in sculpturen.

  Meunier : grauwvuur.

  1889 : revolutie Henry Croux.

  Verder Rodin met 3 mooie terracottakopjes van meisjes : subliemen hurkende vrouw. Rodin had een atelier in Brussel.

  Wappers met de dood van Egmont 1874 nen Henry Leys met een copie naar Rubens:+++

  Weldra krijgen we de mens centraal met Rik Wouters, Hypoliete Daeye, invloed van Engelsen met enkel vlekken.(subtiel)

  Evenepoel met schitterend kinderportret 1899. En Mellery :portret van stiefdochtertje 1882. Knopf met mooie landschappen en Carrière-  Bourdelle terracotta : typische Vlaamse vrouw.

  F Rops met vrouw als dominante en lustobject typisch Waals.

  Schitterend schilderij van Daumier, speciale stijl expressionist.1870-1893

  Dan Duitse expressionisten met vrouwen Paula Modersohn Becker, meisje in berkenbos.

  Valentine Prax met expressionistisch landschap 1920

  Bij ons zeer apart : Van de Woestijne

  Abijn Van Den Abeele met bijzondere bosschilderijen.

  Emile Claus met luminisme , pointeisme .

  Kirchner ( aparte kleuren = vage schildering .

   en Heckel : Duitse expressionisten.

  Bij ons Permeke: sculpturale schilderkunst.

  Gust De Smet(mooie affiche) en Frits Van Den Berghe ( fantasie)

  Schmalzigaug met supprematisme ( nieuwe bewegingen)

  Servranckx : abstract  Lazlo Moholy Nagy = composities met vormen en kleuren nr Malevitsch?

  Van Hoeydonck -Poliakoff- Maurice Wyckaert

  Later Appel Aleschinsky ; nr kindertekeningen + vrije expressie.

  Hartung en Dubuffet 1980 Raveel later en Raoul De Keyser 1979

  Terug tussenin:

  Speciaal 1650 Jeroen Bosch  Annunciata van Rubens;

  Weense Meesters van Maria van Bourgondië oorlogstafereel +++

  Rubens annunciata fantstische materieweergave van kat ( pels)

  Salomonsoordeel

  Speciaal : triptiek met fig. zoals in boekdrukkunst : miniatuur 16e eeuw  

   

  Lees meer >> | 25 keer bekeken

 • De 21e eeuw

  1 maart 2024

  In dit levendige semi-abstracte acrylschilderij heb ik de dynamische essentie van onze complexe tijd weergegeven. Het samenspel van felle kleuren en gestructureerde streken vangt de kakofonie van emoties en interacties en weerspiegelt onze onderling verbonden levens. Dit werk spreekt tot de ziel van de kijker en weerspiegelt de veerkracht van de menselijke geest temidden van uitdagingen. Het voegt een opwindende sfeer toe aan elke kamer, die aanzet tot diepe reflectie en een stimulerend gesprek.

  Lees meer >> | 16 keer bekeken

 • Voorbijgangers

  29 februari 2024

  In mijn creatie onderzocht ik het samenspel van licht en schaduw, waarbij ik vluchtige momenten van het leven uitbeeldde. Dit kunstwerk, gemaakt met krachtige acrylstreken op papier, legt de essentie van beweging en de kortstondige aard van onze interacties vast. Het is een viering van de mensheid en de ingewikkelde dans van verbinding en eenzaamheid, die een symfonie van emoties tot uitdrukking brengt die resoneren met de ziel. Het is niet zomaar een stuk aan de muur; het is een dagelijkse herinnering aan de levendige energie die ons allemaal omringt.

  Lees meer >> | 11 keer bekeken

 • Straling

  28 februari 2024

  De zon schijnt door de bomen. Het lijkt op een soort explosie. De bomen zijn een stel verbrande dingen.


  Dit werk kopen als ondersteuning >>

  Lees meer >> | 15 keer bekeken

 • SCHEMERING Van Philippe Claudel

  27 februari 2024

  Een schitterend boek dat de menselijke zwakheden doorlicht, , de onbenulligheid die zich dik opblaast over zichzelf:  ‘t over- en onderschatten en de ongelijkheid

  Het verhaal speelt zich af langs een politieman die om gewichtig te zijn nog een helper nodig heeft, die nauwgezet, lelijk en slachtoffer van zijn kindertijd, een onderdanige rol vervult. Het is het enige bestaan dat hem gegund is en daar zijn gewichtige baas hem het werk laat opknappen lukt het leven best zoals het kan.Zijn troost zijn de dieren ( honden, zijn schoonheden )

  De ijdelheid van de politieagent wordt door zijn meerdere gezien en uitgebuit door een valstrik, een uitnodiging bij de adel voor de berenjacht, een poging hem weg te lokken en intussen de misdadige feiten te creëren die moeten gebeuren. Er zit een akelige doorlichting van de maatschappij in , die de slachtoffers uitzoekt en blijkbaar zo tot rust komt. Er moet altijd een zoenoffer zijn: hier in deze maatschappij de moslims, die niet gedoogd worden en opdraaien voor een moord die blijkbaar bewust gepleegd is met dat doel, de maatschappij te splijten en er een soort eenheidsworst van te maken . = (hedendaags thema)

  Het bezoek aan een soort grafkelder waar de oergeesten van het boze tot volle ontplooiing komen, mensenkoppen opgezet ( metaforen voor het kwade)ondersteunen het verhaal.

  - Toch zijn er goede geesten in het geheel: het meisje Lemia en de onderschikte politiehelper. Zij willen niets en ontsnappen daardoor aan de verwrongenheid. Zij zijn zichzelf en zuiver.

  De taal van Claudel is meesterlijk, ongewoon , van een hoge literaire waarde, evenals zijn zien en zijn vergelijkingen ( scherp getekend, vooral als het om de clerus gaat en de uitbuiting.

  Zo onbeholpen als een  os of trekpaard.

  Zo wilde  de verbijsterende uitdossing meer bij een rondreizend circus passen, uiteindelijk kon je overal aan wennen.

  Komisch die grote herkauwer

  Nouria was een gekrenkt knaagdier maar had overwicht.

  Hij dacht aan de dood en de hypothetische eeuwigheid die erop volgde. De kinderen leken weggelopen uit een verontrustend sprookje , waarin dieren de rol van mensen spelen.Een trillend silhouwet van gekartelde randen op de grond die aan de gekartelde randen , aan een landkaart van een onbemind continent deed denken.

  Hij herkende de snoet van een storm die uit het hart van het land kwam. De storm leek op een wild dier dat in de val zat en rondjes liep langs de tralies en op zijn eigen staart joeg.  Een plaatsvervanger die dikke , zachtpaarse oogleden van vermoeidheid had.

  Het verzilt reservoir had 2 vrekkige bronnen die opborrelden uit het rotsige plateau waar ’t stadje zich al ruim 1000 jaar aan vastklampte. Pg 47 : lezen   de notaris met het lichaam van een hazelworm en het gezicht van een sprinkhaan , waarvan je  schrok.De kleren van de burgemeester kraakten en pasten bij hem als een toga bij een ezeltje.Mooi beeld van de dood op een paard door het ritme van ’t geschommel. De woorden die eruit kwamen ( vd. Ingepakte Imam, zijn woorden leken afkomstig uit een warrig struikgewas.Buiten belandde hij direct in een werveling van krankzinnige sneeuwvlokken die hem al snel uitwiste. De bisschop en degenen die errond stonden reduceerden tot het formaat van een huismijt. Hij snoof met kropachtig geluid aan zijn mok. Baraj een geest die zwaaide in een te ruim bemeten envelop, vrij van de waarzin en kwellingen van de intelligentia.

  De kerk wist precies hoe je goudpoeder maakte om in de ogen te strooien van iedereen die ze open hield. Een hertje met witte vlekken zo zacht als een balsem.  Bij de begrafenis de donkerste laagste tonen van de kerkklokken, luguber, dof , macaber, een oud gebruik in onbruik geraakt. De dood van God : tol van het christelijke westen.God een antiek werktuig p 90  Een gebouw dat grijs was en zwaar als een nachtmerrie doodt door betovering vd duizend lichtjes honigsblond. Ontelbare kaarsen verlichtten de gezichten en beeldhouwde ze in goud en zwart. De bisschop had iets van een hazelmuis. De stem vd vicaris was zo scherp als de scherf van een  spiegelgles. Hij liet zijn hoofd vallen alsof er plots een te zware gedachte in zat waar hij doodmoe van werd. Een conversatie die zo armoedig was als een opgedroogde bron. De mensenvloed die als pap door de straten stroomde.

  Bij de verkoop voor de berenjacht de beschrijving vd lepe winkelier. En de koper die zich gevleid voelt en erin trapt.

  De honden waren nooit mensen , daarom iets beters : dieren!

  Lees meer >> | 18 keer bekeken

 • Twee vrouwen op het wad

  25 februari 2024

  In 2015 reisde ik vol vreugde regelmatig naar Zeeland, naar de reusachtige hoge dijken langs de Westerschelde. Zo plukte ik dag en uur en bespaarde me de 100km verre tocht naar zee. Het voortdurend eb en vloed bewegend water , in en naar zee stromend, boetseerde iedere dag opnieuw , andere landschappen : de waddenwereld, onherkenbaar anders,  ieder eb en vloed deinend, vers geschapen, nooit herhaald, nooit hetzelfde, altijd een tikkeltje anders nadat het water weggetrokken is voor 6 uur. Weg, met daarna razendsnelle watermassa’s die alles weer overstromen, Nieuwe graseilanden dagen telkens weer op zodra het water terugtrekt. Veel boeiender dan de zee, altijd gevarieerd , een grote eilandenvlakte van groen stroken , scheppend helgroene grasheuvels met blauwe waterkronkels errond  en waterhoentjes en tsjipvogels op snelle voetjes, en kladden zilvervogeltjes die in formatie vliegen van links naar echts duiken  boven het  pas ontstane landschap.

  Lees meer >> | 9 keer bekeken

 • Kinderen op het wad

  24 februari 2024

  Hun schrille geluid blaast ritmische jazz  in je oren.

  Het boeide mij, de verre waterstrook met donkere achtergrond, de vaargeul voor zeeschepen die hun doorvaart naar Antwerpen moeten zoeken langs groen en rode bakens.

  Zo vlakbij reusachtige schepen alsof ze door de velden varen: fascinerend. Daarbij kwam bij mij de lust dat vreemde landschap vast te leggen, unieke natuur, niet voor stereotiepen vatbaar, uitzonderlijk, boeiend altijd wisselend. Voor kinderen na de terugtrekking van het water een speeltuin waar schelpjes en zeediertjes te zoeken zijn en nat zand de voetjes draagt. Een vaargeul, een oneindig vergezicht, krullende graswadden en een rechte vaargeul met af en toe een reusachtig schip, vreemde opaalkleurige luchten en paarsachtig nat zand.

  Lees meer >> | 16 keer bekeken

 • Boom in de tuin

  23 februari 2024

  In dit stuk heb ik de essentie van rust en vitaliteit vastgelegd in een semi-abstracte tuin. Met behulp van pittige streken en levendige acryltinten op papier heb ik geprobeerd het samenspel van licht en de dans van de natuur in beeld te brengen. Het kunstwerk bruist van leven en heeft tot doel uw ruimte een gevoel van groei en verjonging te geven. Het is een viering van het eeuwige ritme van de natuurlijke wereld en de sereniteit die het schenkt.

  Lees meer >> | 20 keer bekeken

 • Meer blogs >>